İZMİR ATATÜRK LİSESİ
ULUSLAR ARASI MÜFREDAT VE DİPLOMA PROGRAMI
ADVANCED PLACEMENT (AP)
College Board 1900 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde üniversiteye hazırlık sürecini geliştirmek için kurulmuştur. Dünya genelinde 6.000'den fazla üyesi ile lise kademesindeki öğrencilere üniversiteye başlangıç dersleri alma fırsatı sunar.
Okulumuz İzmir Atatürk Lisesi'nde, derslere öğretmenlerimizin ve akademisyenlerin katılmasıyla Advanced Placement programı uygulanmaktadır. Bu program, ABD dışında 60'dan fazla ülkede uygulanmakta ve tanınmaktadır.
Öğrenciler, temel olarak Advanced Placement programı ile, lise yıllarında üniversitede karşılaşacakları eğitim seviyesine hazırlanırlar. Advanced Placement programı süresince aldıkları dersler sayesinde öğrenciler, özellikle yurt dışı üniversite başvurularında önemli bir avantaj yakalamış olurlar ya da bu derslerin kredilerini üniversitede kabul ettirebilirler. Dünyada üniversiteler her yıl AP sınav sonuçlarını baz almakta ve öğrenci kabul aşamasında bu kriteri değerlendirmektedir.
Advanced Placement (AP) programına katılan öğrenciler aldıkları dersleri, okudukları üniversitelerde saydırarak derslerden muaf olabilirler. Bu sayede üniversitede çift ana dal yapmak isteyen öğrenciler kendilerine daha fazla zaman ayırabilirler. Ayrıca daha az sayıda ders aldıkları için eğitim harcamaları da aynı ölçüde azalacaktır.
Türkiye'de Koç, Sabancı ve Özyeğin gibi üniversiteler AP kredilerini kabul etmektedirler. AP kredileri, yurt dışındaki üniversitelere kabul edilmede belirleyici tercih nedenidir
AP dersleri
· Öğrencilerin kişisel gelişimleri açısından önemli katkılar sağlar
· Lise eğitim esnasında lisans seviyesinde eğitim alarak akademik olarak kendi yaşıtlarının önüne geçer
· Çalışma disiplini ve düzenli çalışma alışkanlıkları,
· Yaratıcılık
· Problemlere alternatif yaklaşım ve çözümler getirme
· Akademik metin yazabilme becerisi kazanır.
Bu beceriler üniversite yıllarında başarılı olabilmek için oldukça önemlidir.
Advanced Placement programına katılım gösteren öğrenciler başarılı olmaları durumunda, "AP International" ya da "AP Capstone" diplomalarını almaya hak kazanırlar. Öğrenciler, AP International diploması almaya hak kazanabilmek için 4 farklı alanda aldıkları 5 ders üzerinden katılacakları AP sınavlarında 3 ve üzeri not almayı başarmaları (AP programında puan sistemi 1-5 arasıdır) gerekmektedir.
Öğrenciler Advanced Placement (AP) sınavında, çoktan seçmeli ve kompozisyon bölümlerinde aldıkları toplam puanın ağırlığına göre değerlendirilirler. 1-5 arası puana göre derecelendirilen öğrenciler, 3 ve üzeri puan almaları durumunda yapacakları üniversite başvuru belgelerinin arasına Advanced Placement (AP) sınav sonucu ve sertifikalarını da rahatlıkla ekleyebilirler.
Geleneksel eğitim sisteminde sınıfta öğretmen öğrenciye bilgi aktarımı yapmakta ancak bilginin özümsenmesi ve daha sonra pekiştirilmesini öğrenci yapmaktadır.AP sisteminde ise öğrenciler ön hazırlık yaparlar. Ders videoları izleyerek, makaleler, belgeseller ve projelerle konuları daha önceden çalışmış olarak derse katılırlar. Ders saatinde ise öğretmen ve sınıf arkadaşlarıyla iş birliği içerisinde bilgilerin pekiştirilmesini sağlar.
Advanced Placement (AP) Programı Dersleri
Öğrencilere 6 ana dal içerisinden 38 adet ders arasından seçme olanağı tanınmaktadır. Program sonunda seçtikleri derslerin sınavlarına da katılan öğrenciler çoktan seçmeli ve kompozisyon formunda iki bölümden oluşan sorulara yanıt vermeye çalışırlar. Sınav süreleri ve çıkacak sorular, öğrencilerin katıldıkları AP programına göre değişkenlik gösterebileceği gibi AP sınavının çoktan seçmeli test kısmı bilgisayar, kompozisyon bölümü de konusunda uzman öğretmen kadrosu tarafından kontrol edilmektedir
1.Alan
AP Capstone
· AP Research
· AP Seminar
2.Alan
Arts
· AP Art History
· AP Music Theory
· AP Studio Art: 2-D Design
· AP Studio Art: 3-D Design
· AP Studio Art: Drawing
3.Alan
History & Social Science
· AP Comparative Government and Politics
· AP European History
· AP Human Geography
· AP Macroeconomics
· AP Microeconomics
· AP Psychology
· AP United States Government and Politics
· AP United States History
· AP World History
4.Alan
Math & Computer Science
· AP Calculus AB
· AP Calculus BC
· AP Computer Science A
· AP Computer Science Principles
· AP Statistics
Sciences
· AP Biology
· AP Chemistry
· AP Environmental Science
· AP Physics C: Electricity and Magnetism
· AP Physics C: Mechanics
· AP Physics 1: Algebra-Based
· AP Physics 2: Algebra-Based
5.Alan
English
· AP English Language and Composition
· AP English Literature and Composition
6.Alan
World Languages & Cultures
· AP Chinese Language and Culture
· AP French Language and Culture
· AP German Language and Culture
· AP Italian Language and Culture
· AP Japanese Language and Culture
· AP Latin
· AP Spanish Language and Culture
· AP Spanish Literature and Culture
Advanced Placement (AP) Sınav Tarihleri
Advanced Placement (AP) sınavı her yıl yalnızca Mayıs ayında düzenlenmektedir. Öğrenciler bu süreçte birden fazla Advanced Placement (AP) sınavına girebilirler. Çoktan seçmeli ve kompozisyon bölümlerinden alınan puanların toplamı, öğrencilerin Advanced Placement (AP) sonuçlarını belirler. Aldıkları derslerin 3 tanesini başarıyla vermeyi başaran öğrenciler, Advanced Placement sertifikası almaya hak kazanırlar.